20. 1. 2012

Svícny....

Ehm....No...Měla jsem to "v hlavě" už tak na podzim, ale jaksi mi to nevyšlo. Zase..... :o) Měly to být svícny na Vánoce, ale když nebyl ten čas...Takže až teď.
To se nějakou dobu nevyhazují plechovky z kompotů, žampionů, hrášku a pod. Zbaví se z jedné strany víčka - úplně. Poprosí se někoho silného (nejlépe nějakého chlapa),  kdo se neřízne, aby mi nejlépe malým (takovým, co je mu to už jedno) nožem vyřízl do zbylého víčka otvor trošku větší, než je čajová svíčka (doporučuji obkreslit čajovku fixem). Dále je potřeba hrubší alobal (na grilování) abychom mohli utvořit mističku pro čajovku a nejlépe hrubý alobal na obal plechovek (Řempo, železářství...) Velice užitečným pomocníkem je tavná pistole (toto nádobíčko stavím na roveň např. po generace děděnému servisu míšeňského porculánu... Tak si té pistolky cením :o)) Dále potřebujeme něco k měření, něco k řezání (lámací nůž), podložku (kuchyňské prkénko - větší), podložku pod tvoření na alobalu (hladký ručník - nesmí to být moc měkké a nesmí to být moc tvrdé :o)), tupou tužku (spíš tvrdší - neopotřebovává se tak rychle), no a papír na nákresy... Borci můžou tvořit obrazce z hlavy :o)
Obecně k použití tavné pistolky: že pálí  - víme, proč nám někdy to, co jsme přilepili nedrží? - nevíme...
Je to proto že, buďto jsme měli povrch mastný, nebo studený. Na studeném podkladu (okenní tabule např.) nám to držet nebude - musíme místo nahřát - třeba fénem. Já nahřívala jak plechovky, tak ozdobený alobal pod lampičkou. Kdo má v lampičce úspornou zářivku - nepochodí...Nesálá dostatečné teplo :o)
Toto se netýká materiálů všelijak strukturovaných, jen hladkých povrchů - to víme. :o)
No, a teď pár fotek...

Plechovky můžeme "stohovat", čímž dosáhneme svícnů vyšších (tavnou pistolkou slepíme)
Doporučuji vyříznutý okraj pozahýbat dovnitř - aby nám tam mistička pěkně sedla a my abychom při manipulaci nekrváceli...






Spodní okraj nastřihneme aby šel hladce založit dovnitř, ale jen tak, abychom nestřihli do pohledové strany


Když máme alobal ozdobený, položíme na něj plechovku a obalíme - nejdřív na sucho bez lepidla, čili si vlastně ten alobal vytvarujeme do takové vaničky, dáme trochu nahřát alobal i plechovku (třeba i na plotýnku sporáku) a pak na nějaké podložce (abychom si lepidlem nepocintali stůl) do vaničky alobalu stříkneme trochu lepidla a opatrně a velmi přesně a zároveň rychle (složité, co? :o)) vložíme plechovku nahřátým místem na lepidlo a okamžitě přitlačíme. K tomu je právě dobrá ta podložka - nepocintáme  a nespálíme stůl a prstíky...Pak přilepíme jednu stranu k plechovce a tu druhou trošku ohneme na okraji dovnitř - udělá se nám hezčí rantlík, než jenom třeba špatně uřízlý okraj. Opět naneseme lepidlo a přitlačíme.
Nastřihlý okraj založíme dovnitř, o podložku vyrovnáme, vložíme svíčku, zapálíme a... kocháme se... :o)






Tohle není naaranžované. Je tak drzý, že mi vleze přímo před ruce, lehne, převaluje se, nebo jenom dříme. Vlastně pokaždé... Nad ním totiž svítí lampička, která hřeje! :o)))) 



12 komentářů:

  1. Teda, Leni... to je super nápad!!! Vypadá to moc pěkně, opravdu svátečně!
    No, k té pistolce, kterou stavíš na roveň míšenského porculánu :-)... já měla také. Ano "měla"... posledně jsem ji zapojila do zásuvky a vyrazila jsem pojistky tak šikovně, že jsem aspoň měla tu čest zjistit, kde máme hlavní nahazovač venku na baráčku :-) Ale už mám novou, bez pistolky ani ránu :-)
    Hezký víkend! J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, občas to nějaký spotřebič udělá, že se mu něco znelíbí, vyhodí jističe a odebere se do věčných lovišť :o))
      A děkuji Joli :o)

      Vymazat
  2. Krásný nápad a vyčerpávající návod. Díky, Leni. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Janičko, no, snažila jsem se to popsat srozumitelně, kdyby chtěl někdo recyklovat :o))

      Vymazat
  3. fuuu Lenka, tak to je super napad! obdivujem tvoju trpezlivost s ozdobovanim alobalu...ale vysledny efekt stoji za to :), prajem ti pekny vikend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzi, není to tak těžké, jak se zdá :o) A trpezlivosť s takovýma blbinkama - to mám :o))) Díky :o)

      Vymazat
  4. Leni, nápad je to úžasný a výsledek naprosto skvělý. Mám chuť všeho nechat a zkusit to taky. Jen se mi to zdá drobet pracné
    S ocourem to znám, taky takového mám. Ale mám důkaz, že tohle chování je vyložená schválnost typu - hele, ty si mě nevšímáš, jsem tu, tak si mě všímej! Klidně se mi rozcápne po klávesnici. Krok to dělá taky. Začne tím, že si položí hlavu na moje kolena, pak tlapu, pak druhou a pak dělá všechno pro to, aby mi znemožnil zabývat se čímkoliv jiným, než jím. A do téhle trojky bych ještě přidala manžela. Ten to umí podobně :-D
    Hezký den. Svíčky se ti fakt moc povedly a já se těším na tvé další nápady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o))) Ta zvířátka to s náma ale pěkně hrají, co? :o)))
      Vladěnko, není to tak pracné...Zvláště, když celou přípravu roztaháš do několika měsíců :o)), pak si na to vzpomeneš, jen ty propriety posnášíš na hromádku a po pár hoďkách je hotovo :o)
      Děkuji :o)

      Vymazat
  5. Páni, Leni, to je zase krása. Hned se mi vybavila pohádka Tisíce a jedná noc, jsou jako z pohádky. Tak Ti přejí báječný víkend v hedvábných poduškách :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji:o) Na hedvábné podušky to moc nevypadá - bohužel :o))Úklid, vaření, nějaká ta bábovka - znáš to :o))

      Vymazat
  6. Witaj, trafiłam tu przypadkie po Twoim wpisie u CyberJulki , dlatego pozwalam sobie pisać po Polsku ,ponieważ czeskiego nie znam... Podziwiam Twoje puszki a raczej świeczniki! też mam takie ale ozdabiam je haftem ,podziwiam Twoje prace i zastanawiam się jak to robisz. Pozdrawiam LUna

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to jsem tedy ještě neviděla, bezva nápad!

    OdpovědětVymazat